Ballongbransjens interesseorganisasjon i miljøspørsmål.

Er ballonger farlig for miljøet?

Etter hvert som verden har utviklet seg til å være mer miljøbevisst, har det blitt lagt ut flere og flere artikler om ballonger, som ofte er fylt med feilinformasjon eller meninger som er uttalt som faktum – Fake News.

La oss dele opp dette spørsmålet og få presentert fakta. Dette er hva du trenger å vite om ballonger og deres innvirkning på miljøet.

Ballonghistorie

Ballonger har gledet mennesker i århundrer. Tidlige kilder viser at aztekerne skapte ballonger fra dyretarmer. I 1824 oppfant professor Michael Faraday gummiballongen som skulle brukes i hydrogeneksperimenter ved Royal Institute i London. Et år senere ble leketøysballonger laget av lateksgummi introdusert i England. Ballongvridning begynte på 1930- og 1940-tallet da folk oppdaget hvordan man kunne manipulere og forme ballonger.

På 1970-tallet skapte en ny tynn og mindre gjennomtrengelig (tettere) metallisert film «folie» -ballonger. Det engelske navnet er ofte – men feilaktig – referert til som «mylar»-ballonger. Folieballongene kunne lages i en rekke former og design og ville holde seg flytende mye lenger enn deres latekskolleger.
Historikilde.

Er lateksballonger – gummiballonger – farlig for miljøet?

Lateksballonger – laget av naturgummi fra gummitrær – er laget av organisk materiale og farget med organiske pigmenter. På grunn av dette er lateksballonger biologisk nedbrytbare så vel som lysnedbrytbare, og er i seg selv ikke farlig for miljøet.
Det er imidlertid viktig å alltid ha vekt på ballonger – slik at de ikke svever bort – og å kaste de i restavfall etter bruk.

Er folieballonger farlige for miljøet?

Folieballonger – laget av metallisert nylon – er ikke biologisk nedbrytbare, men kan gjenbrukes ved å tømme ballongen med et sugerør som er lite nok til å passe inni ballongens oppblåsningsventil.
Lær hvordan du kan tømme en folieballong her.

For å holde vår verden ren og fin, bruk og kast gjenstander – inkludert ballonger – på riktig måte. Ha alltid en vekt på folieballonger slik at de holder seg på bakken og ikke svever opp i luften. Dette kan forhindre potensielle strømbrudd hvis ballongene kommer i kontakt med kraftledninger.
Ballonger skal alltid kastes i restavfall.

Er heliumfylte ballonger farlige for miljøet?

Helium er en fargeløs, luktfri, inert – reagerer ikke med andre stoffer –, giftfri gass og er den gassen som brukes til å gjøre ballonger lettere enn luft og dermed sveve.
Men er det farlig for miljøet? Svaret er nei.

Når helium slippes ut i atmosfæren, har helium – det stoffet det er nest mest av i universet – ingen negativ innvirkning på miljøet og slipper faktisk ut i verdensrommet. Mens det med jevne mellomrom er utfordringer med levering av helium via forskjellige forsyningskjeder, oppdages det stadig nye kilder til helium i land rundt om i verden som Canada, Qatar og Russland. I de siste årene også i Tanzania.

Les: Bruker ballonger opp verdens helium?

Husk:
Når du bruker helium i ballonger skal du alltid utstyre ballongene med vekt for å hindre at de svever bort. Ikke la et barn gråte fordi ballongen ved en tilfeldighet flyr bort – sørg alltid for at det er en vekt på!

Er ballongslipp farlige for miljøet?

For ikke så mange år siden ville en begivenhet som et sportarrangement, en butikkåpning eller andre store arrangementer bli feiret med ballongslipp med hundrevis og kanskje tusenvis av ballonger på fri ferd oppover mot himmelen. Mange syntes dette skapte en følelse av undring eller begeistring mens de så ballongene sveve oppover.

Med et fornyet fokus på miljø og forurensning er det på tide stoppe denne tradisjonen med å slippe ballonger og insistere på at ballonger blir festet til vekter og kastet på riktig måte for å forhindre ballonger i å fly unna.
Kast alltid ballonger i restavfall.

Les: 5 grunner til at du aldri skal slippe ballonger i luften

Ikke slipp!: Du skal elske både ballonger og miljøet!

i USA utdannet kampanjen Smokey Bear Wildfire Prevention generasjoner av amerikanere om deres rolle i å forhindre ikke-planlagte menneskeskapte branner med slagordet – «Bare du kan forhindre skogbranner.»
Tilsvarende oppfordrer vi folk til å følge disse viktige sikkerhetstipsene for håndtering av ballonger:

  • Slipp aldri en ballong utendørs. Dette gjelder både gummiballonger og folieballonger.
  • Heliumfylte ballonger må alltid utstyres med en vekt.
  • Ikke bind heliumfylte folieballonger sammen i en klase før du fester de til en vekt. Forsikre deg om at alle er individuelt festet til en vekt.
  • Bind aldri et metallbånd til en heliumfylt folieballong
  • Ring kraftselskapet hvis du ser ballonger innfiltret i kraftledninger.
  • Kast ballongene i restavfall etter at du har tatt ut lufta av ballongene.

Enten det er en enkelt ballong eller hundrevis, ta vare på miljøet ved ikke å slippe ballonger, ved alltid å kaste de riktig og ved å fortelle familie og venner om disse viktige reglene.

Del dette:

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.